Op naar 2020, kijken naar 2019!

Gepubliceerd op
Op naar 2020, kijken naar 2019!

Beste Nicholson-vrienden,

Al weer een jaar bijna voorbij, altijd een goed moment om te reflecteren over het voorbije jaar en vooruitkijken naar het nieuwe jaar Afgelopen jaar was een goed jaar voor onze Kring. We mochten 4 nieuwe leden, (Floris en Ans, Willem Versteeg en Harry Dekkers) verwelkomen, werkelijk bijzonder gegeven dat de meeste verenigingen eerder met achteruitgang dan wel stilstand te maken hebben. We eindigen het jaar met ongeveer 33 geregistreerde leden.

We kijken terug op een leuke combinatie van de “ droge” informatieve en interessante lezing en de “ natte” bijeenkomst. De droge bijeenkomst zorgde voor een goede appetijt voor het bezoek in September. We hebben kunnen constateren dat hier (Marker Wadden) werkelijk een uniek stuk natuur wordt gecreëerd (inclusief muggen) waar wij hopelijk als zeilers ook nut van hebben door het verwachte effect op de groei en overlast van waterplanten.

Een aantal van jullie hebben vast en zeker mooie tochten gemaakt waar je met veel plezier op terug kijkt. Donald en Annelies met de Navaho zijn notoire “ cruisers” die niet alleen mooie tochten maken maar deze ook vastleggen in verslagen die door Annelies worden versierd met mooie tekeningen. Zij laten ons met onderstaand verslag mee genieten van hun trip naar “waar de wind hen bracht´.


Den Haag, december 2019

Als je leest over alle geweld in de wereld en onderdrukking, realiseer je je des te meer hoe bevoorrecht we zijn in ons landje en helemaal als zeilers.

Vrijheid om te gaan waar je maar wilt.

Toen wij afgelopen zomer vertrokken met de Navaho was de wind steeds zuid-west en we wilden juist graag zuid. Vanuit Duinkerken zetten we koers naar het zuiden met nog flinke wind tegen , maar ….. dat zou snel veranderen naar noord-west volgens de meteo.

Zoals wel vaker gebeurde dat natuurlijk niet en we zagen ons al uren lang liggen hakken en stroom tegen krijgen. Geen leuk vooruitzicht dus! Tot de witte krijtrotsen aan de overkant , door de zon beschenen, lonkten…. We keken elkaar aan… koers verlegt en zeilen met halve wind in een paar uur naar de haven van Dover.

Change of plan, but who cares ?? Immers nergens iets geboekt of afgesproken en de Brexit was not yet done! Via de Engelse zuidkust ging de reis naar Cornwall in plaats van Zuid Bretagne, maar zo’n prachtig vaargebied dus nimmer een straf om daar te zijn.

De wind was ons niet aldoor welgezind maar na twee afgebroken oversteek pogingen ( verkeerde wind en na 15 mijl op zee helemaal geen wind meer) Van Salcombe naar Roscoff, drie keer is nog steeds scheepsrecht….. Vanuit Salcombe in de namiddag vertrokken met een goede lopende wind 4 bft die de hele nacht door blijft staan, helder, volle maan, windvaan stuur erop. In 15 uur zijn we ruim 100 mijl verder en lig je weer in Frankrijk Roscoff. Kijk daar doe je het voor!!

Het Franse land beviel ons ook weer heel goed. Havenmeesters spreken inmiddels ook wat Engels en begeleiden je vriendelijk naar een plek in de haven en soms kregen we ook nog een welkomst presentje , zak koekjes, een grabbag of kortingsbonnen van lokale winkels.

Over de terugtocht hebben we lekker lang gedaan, genietend van het onverwachte. De ene dag om 4 uur ’s morgens in pikkedonker de Treguier af om het tij te pakken, de volgende dag Gregoriaanse gezangen in een gotische kathedraal luisteren. Wandelen en fietsen en niet te vergeten de lokale marktjes, met de allerlekkerste tomaten, kazen, kruiden en vis.

https://www.instagram.com/p/B3gkj_TFzjz/

Kortom la Douce France heeft ons hart weer gestolen. Geïnspireerd door de fijne ervaringen en ontmoetingen is het plan ontstaan om volgend jaar langer in het zuiden te kunnen blijven en een ( winter) ligplaats op de Vilaine te Folleux te boeken. We hoeven dan niet meer dat hele eind terug te varen en kunnen nieuwe wateren en eilanden ontdekken.

Dat klinkt verleidelijk en is spannend.

Iedereen een heel gezond en mooi 2020 gewenst.

We houden jullie op de hoogte ! à suivre !

Annelies en Donald Morris

Sy Navaho


Vooruitkijkend naar volgend jaar, wat kunnen we verwachten?

Allereerst de droge bijeenkomst op zaterdag 7 Maart op de inmiddels traditionele locatie bij WSV De Peiler in Vianen. Details volgen later, maar noteer de datum maar vast in de agenda.

Als agenda punten kijken we naar een lezing over zonnepanelen, of andere energie bronnen aan boord en één of meerdere reisverhalen en uiteraard “de borrel”

We plannen de natte bijeenkomst weer in het 1e weekend van September en keren terug naar Marken

Een ander evenement waar onze mooie boten eigenlijk niet mogen ontbreken is de Brouwse Classic Race.

Op 26, 27 en 28 juni vindt voor de zesde keer de Brouwse Classic’s Regatta plaats.  De BCR 2020 is het wedstrijdevenement voor klassieke zeiljachten voor Zuid Nederland in 2020.

De regatta met deelnemers uit alle windstreken en uit binnen- en buitenland, wordt om het jaar georganiseerd. Gedurende 3 volle dagen is de Grevelingen in Zeeland het toneel van de mooiste classic’s.  Schippers en bemanning strijden overdag voor elke seconde winst bij de finishlijn, en genieten ‘s-avonds gebroedelijk van een ontspannend en gezellig walprogramma.

Heeft u een klassiek zeiljacht, zin in drie dagen sportiviteit en gezelligheid, en wilt u ook wel eens meedoen ? Zet dan nu alvast de data van de Brouwse Classic’s Regatta voor 2020 in uw agenda. Inschrijven kan echter nu nog niet.

Brouwershaven is daarbij de thuishaven en woonplaats van Ad en Lieke met de Camelot. Zij zullen ons dus zeker verwelkomen

Rest mij jullie, namens de werkgroep, Klaas en Petri, Ad en Lieke, Peter en Noud, Herman en Mia een mooi, gezond en voorspoedig jaar toe te wensen met veel zeilplezier

Herman/Tjoler

noot van de webbeheerder: Dank aan Annelies Morris voor de altijd adembenemende foto’s die zij maakt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.