Omkijken en vooruitkijken!

Gepubliceerd op
Omkijken en vooruitkijken!

Beste Nicholson-eigenaren, ex-eigenaren en geïnteresseerden,

Zoals inmiddels de gewoonte een eindejaarsbericht namens de initiatiefgroep met daarin een terugblik op 2022 en een kijkje naar de plannen voor 2023.

Terugblik 2022

Het voorbije jaar was een bijzonder jaar voor onze kring: Het markeerde onze twintigste verjaardag. Het ontstaan van de kring wordt op de beginpagina van onze website als volgt omschreven:

De NicholsonKring is in het leven geroepen in het jaar 2002. Na een toevallige ontmoeting in de sluis van Veere in die zomer zijn initiatoren Jan Spaans en Jan-Willem Vismans, en waarschijnlijk vele anderen, ronselend door de havens getrokken, op zoek naar Nicholsons. Het resultaat was een eerste lijst van zo’n dertig jachten uit Nederland en België.

Grappig is om te lezen dat de 1e lijst zo’n 30 jachten betrof en vandaag wij nog steeds 30 jachten op de ledenlijst hebben staan.

Wat “statistieken” uit de ledenlijst: de populairste bootlengte is 31 voet met 11 jachten, direct gevolgd door 8 jachten van 35 voet. Totale lengte van alle jachten is 1037 voet wat het gemiddelde brengt op 34,56 voet. (voor wat dit dan ook waard is). Misschien leuk voor de statistici onder ons maar het belangrijkste is het plezier wat ieder aan zijn of haar boot beleeft en de toewijding waarmee onze vloot wordt onderhouden

In het afgelopen jaar hebben we nieuwe leden mogen begroeten en zijn er ook leden vertrokken door verkoop van hun boot of om andere redenen. Overigens hoeft verkoop van de boot geen belemmering te zijn om lid te blijven van de kring: we hebben inmiddels 9 ex-eigenaren die aangegeven hebben met de kring geassocieerd te willen blijven.

Gelukkig konden we in 2022 weer onze droge bijeenkomst houden op de bekende plaats bij WV De Peiler in Vianen. Er kwamen zo’n 15 leden opdagen, iets minder dan vorige keren maar daarom niet minder interessant, leerzaam en gezellig. Wij hebben een zeer gedetailleerde uiteenzetting gekregen van Zeger (Nic48 Heerenleed) hoe wij onze “oudere dames” kunnen upgraden naar het digitale tijdperk. Erg interessant en wetenswaardig. Verder wat weetjes waar we allemaal mee te maken hebben of mogelijkerwijze mee te maken zullen krijgen zoals de discussie over het lozen van vuilwater, brugopeningen en doorvaart door Amsterdam.

Na intensief overleg in de initiatiefgroep en het bekijken van alternatieven werd besloten om de “natte bijeenkomst” te houden in Durgerdam. Een wellicht wat minder bekende jachthaven waar we allemaal waarschijnlijk meerdere keren voorbij zijn gevaren als we naar het Noordzeekanaal of de Staande Mastroute onderweg zijn maar niet zo vaak aanleggen.

Samenvattend kunnen we stellen dat dit weer een succes is geweest met een aanbrengtocht vanuit Marken. Het verblijf in Marken was niet direct een succes door een vervelende havenmeester maar de hartelijke ontvangst en gastvrijheid in Durgerdam deed dit snel vergeten. Trouwens, na het vertrek van de vervelende havenmeester van Marken was het leed alweer geleden en sloeg het plezier weer toe!

6 boten, Elly, Heerenleed, Navaho, Faineante, Sophia en Marianne, waren aanwezig. Voor Sophia, is Durgerdam de thuishaven , hierdoor hebben we kennis kunnen maken met Karin, de dochter van Piet en Fiet die zeer enthousiast mee heeft gedaan en geholpen en van wie we in de toekomst zeker meer zullen zien en horen.

Zoals inmiddels de gewoonte is, was buiten het zeilen en het praten over onze boten, het “on-board/off-board” diner weer een succes. Hierbij wordt door ieder deelnemend jacht een (deel) van het diner klaar gemaakt met daarbij de aperitiefhapjes door Ans en Floris (Nic35 Faineante), de mosselen van Mia (ex-Nic31 Tjoler), Pasta en shoarma taart van Noud (Nic48 Heerenleed) en de onvergetelijke Choco-shocks van Annelies (Nic35 Navaho) waarvan alle 17 aanwezigen uitgebreid hebben genoten. Ook deze keer was het weer ons zeer gunstig zodat we alles buiten hebben kunnen houden.

Een boeiend beeldverslag van deze bijeenkomst is te vinden op de pagina De ¨Natte” van onze website.

Plannen voor 2023.

Allereerst kunnen we melden dat Annelies en Donald van de Navaho zich bij de initiatiefgroep hebben gevoegd. Hierdoor bestaat deze nu uit: Annelies en Donald, Petri en Klaas, Peter en Noud, Ad en Lieke, Herman en Mia.

De initiatiefgroep coördineert voornamelijk de activiteiten zoals de droge en de natte bijeenkomsten en al wat er verder “ter tafel komt” (en combineert de bijeenkomsten altijd met een heerlijke lunch aangeboden door de gastheer/vrouw; de dank was dit keer aan Annelies en Donald)

Wat betreft de activiteiten voor 2023 moet nog wel wat denkwerk worden gedaan. We proberen de droge bijeenkomst weer rond eind februari/begin Maart te plannen. We zijn nog in gesprek met “De Peiler” in Vianen. Er is een nieuwe uitbater in het clubschip ¨De Pijler” gekomen en we weten nog niet of, en zo ja, wat dit voor consequenties heeft. We kijken daarom ook naar alternatieven, waarbij goede bereikbaarheid vanuit uit heel Nederland een vereiste is.

Voorlopig ziet de planning er als volgt uit:

  • Datum: 4 – 11 –of 18 maart.
  • Annelies houdt een praatje met beelden van hun reis van de zomer 2022.
  • Peter maakt een video over het bouwen van het droogtoilet
  • We hebben mogelijk meer informatie over de wet vuilwaterlozing.
  • Verder zal Ad vertellen over de financiële situatie.
  • We zullen ook de plaats bepalen waar de natte van 2023 gehouden wordt.
  • Verder sluiten we af met de altijd weer gezellige “borrel praat”

We komen terug met meer gedetailleerd nieuws zodra we meer weten.

Uiteraard staan we meer dan open voor suggesties voor zowel de droge als de natte bijeenkomst.

We hebben ook gesproken over het aantal deelnemers aan beide bijeenkomsten en concludeerden dat, gezien het totaal aantal leden wat we hebben, de deelname niet slecht is te noemen Maar het zijn wel vaak de zelfde mensen en boten. Het zou erg leuk zijn als we ook wat meer en andere gezichten en voor de ‘natte’ ook de bijbehorende boten zouden zien.

een oproep aan al onze leden:

  • Zet deze activiteiten nu al in jullie agenda en doe er metterdaad mee. Wij durven met zekerheid te stellen dat je gaat genieten en er voldaan en enthousiast vandaan zult komen.
  • Kennen jullie een leuke locatie voor een natte bijeenkomst? Laat ons dat dan horen, dan kunnen we dat meenemen in de overegingen.

Indien jullie inspiratie op willen doen dan vindt je op de site beeldverslagen van eerdere bijeenkomsten. Je vindt hier niet minder dan 18!! Inspirerende beelden van 2003 tot en met 2022 in resp. 3x Hoorn , Steenbergen, 2x Monnickendam, St. Annaland, Hindeloopen, Antwerpen, Volendam, Hellevoetsluis, Vreeland, 2x Marken, 2x Enkhuizen, 2 x Lelystad en Durgerdam.

Wij willen afsluiten met jullie allen een voorspoedig, gezond en actief (zeil)jaar 2023 toe te wensen en hopen elkaar in goede gezondheid te zien op onze bijeenkomsten

Namens de initiatiefgroep

Herman

Share

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.