vaarwel, Lady, en een nieuw avontuur: Horta

Gepubliceerd op
vaarwel, Lady, en een nieuw avontuur: Horta

Voor wie er middenin valt: even terug naar de vorige artikelen over het afscheid van ons vlaggenschip Lady Quaeso, die je hier en hier kunt lezen. Lees vooral ook de reacties, want daarin is de voortgang van de voorbereidingen en het verloop van de reis zelf ondergebracht.

Na een vermoeiende en zware – maar wel prachtige – tocht zijn de mannen met de Baleine in Horta (Faial, Azoren) aangekomen. Bij aankomst moest het schip eerst in quarantaine voor anker, dus het ontvangstcomité Tonny en Casper kon niet direct aan boord. Maar eerst eens bijkomen met een glas, slapen in een bed dat stilligt en gewoon een echte nacht trekken is al een mooie beloning. De volgende dag wachten op de Covid-19 test. Daarvoor kwam een varend team langszij. Na de test mochten ze wel aan de kade gaan liggen, maar de quarantaine bleef van kracht en er mocht niemand van en aan boord. Er kon gelukkig water getankt worden en er konden een paar noodzakelijke luxes geregeld worden. En er kon een heerlijke maaltijd aan boord bezorgd worden die Tonny als take-away geregeld had. Gisteren kwam gelukkig de uitslag die, wat niemand zal verbazen na een quarantaine aan boord van 12 dagen op de oceaan, negatief was voor iedereen.

welverdiende beloning
voor anker in Horta. Ontbijt.
aankomst in Horta in de nacht
signaal in de haven is goed
verboden toegang
illegale praktijken
Was. En er was nogal wat was
gedouched en vrij

Daarna volgde een drukke dag, met allerlei klussen. Gelukkig is er een nieuw bemanningslid. Lekker licht, kun je overal in hijsen. Of hij klautert zelf. Verder weer reparaties aan het drinkwatersysteem gevolgd door uitgebreid douchen, boodsschappen doen voor de komende etappe, en, als ‘welkom in Europa aan de Bermuda-crew, een etentje aangeboden door het thuisfront. En intussen was Tonny druk met de was. Want er was was. Er was veel was. Er was heel erg veel was. Misschien was een wasserijbezoek toch handig geweest. De Rosa’s en de Nélia’s van de eilanden kosten maar weinig. Want het was wel heel erg veel was en ze was (ehh?) er de hele dag mee zoet.

Vandaag meer klussen en misschien toch ook wat uitrusten en opladen voor de volgende etappe, die volgens de laatste berichten maandag of dinsdag van start zal gaan. Als je nu op Windy.com kijkt naar het gebied van de middelste Azorengroep, dan lijkt dinsdag ietsje beter. De wind is rond de archipel sowieso zwak, maar je wilt een zuidwestelijk windgebied opzoeken dat niet al te ver weg ligt. Enfin. Het is pas zaterdag en er kan nog van alles gebeuren voor het maandag is.

En tenslotte het onderdeel wat jullie natuurlijk het liefst willen zien. Een videoverslag van de eigenlijke reis. Vandaag kon ik de foto’s en de video’s die onderweg gemaakt zijn – of althans een selectie daarvan – verwerken in een video die intussen naar Youtube is ge-upload. Hieronder kun je hem zien. Vergeet niet om even op ‘volledig scherm’ te klikken. De ondertitels en de aftiteling zijn in het Engels. Dat heb ik gedaan met het oog op bruikbaarheid voor andere doeleinden.

Horta, de laatste dag.

Na de aankomst in Horta, ik schreef het al, volgen een paar dagen met repareren, onderhoud, boodschappen en, ik schreef het al: de wasssss. Ik schreef nog niet over gezellig even een drankje bij het beroemde Café Sport. Er zijn natuurlijk foto’s van gemaakt, en nog een paar foto’s van en bij de Baleine, die in het zicht van Café Sport afgemeerd lag.

Share

9 reacties

 1. De laatste dag in Horta (Faial, Azoren) is alweer voorbij. Maar de mannen (en Tonny) hebben nog wat plaatjes gestuurd die ik jullie niet wil onthouden. Jullie zullen ook merken dat ik een iets ander update-systeem ben gaan hanteren. Het vervolg komt steeds onderaan het oorspronkelijke artikel te staan. Zo bijft het verhaal beter bij elkaar, later (vooral voor de mannen) makkelijker terug te lezen. Het stimuleert ook jullie opmerkingen en commentaren. Je krijgt de updates wel in de reacties te zien, maar dan alleen als een korte zin met een link naar de plaats in het artikel waar het vervolg begint. Hier dus ook: klik op de link en ga naar het vervolg. Het vertrek uit Horta betekent een heel nieuw artikel, waarin de volgende etappe wordt bijgehouden.

 2. Peter, keurige video ! Ik neem aan dat het vervolg van de tocht ook op video wordt vastgelegd, dat wordt een prachtige basis voor publicatie.
  Ik lag de afgelopen periode continue achter de computer om je berichten te lezen. Het is een schitterende tocht en wat een expertise zit daar aan boord, helden zijn het en wat zal Jan blij zijn met dat schip !

  Goede reis naar huis voor de mannen,
  Ik zie uit naar het verslag.
  Groeten voor iedereen van Aat Ruts

  1. Dank voor het compliment, Aat!. Jij lag achter de computer om te lezen, ik om te schrijven en te goochelen met foto URL’s. Of Jan blij is met het schip? Dat mag hij zelf zeggen. Of Elly!

 3. Hoi Peter, wat een supergaaf filmpje en inderdaad ook ik wordt al zeeziek als ik er naar kijk. Spectaculair. Mooi gedaan en ook alle verslagen zijn erg leuk om te lezen. Dank daarvoor!

 4. Peter ook van mijn kant bedankt voor de mooie video. Bij het kijken zou je zo zeeziek kunnen worden.
  De mannen zullen hectische tijden gekend hebben, maar ook de tijd van hun leven gehad hebben.
  De sterke zeemansverhalen horen we nog wel.

  1. Wat ik iedereen al zei, Mia, ik vind het leuk om te doen, dus ‘no hardship’, en iedereen (voorzover ik weet) vind het leuk. In elk geval iedereen die er in dezen toe doet! Dus ook voor het volgende traject zit ik klaar.

 5. Erg leuk om te lezen en prachtig om zo’n stukje video te zien (net of we er bij zijn zonder nat te worden haha)

  1. Peter, superbedankt voor je foto/video verslag!!! En al je werk om de verslagen te maken! Zo leuk om de mannen onderweg te volgen!! Vond die golven nogal meevallen😁
   Hopelijk nog meer foto’s en filmpjes van het volgende traject!!!

   1. Ik herinner me een tochtje van Oostende naar Vlissingen, op onze 35 die we net hadden. NW 6. Ik vond het spectaculair. De foto’s waren teleurstellend. Net als jij nu: vond de golven erg meevallen. Kennelijk pakt dat niet op een foto. Maar als je de video kijkt met Zeger aan het roer en het schip maakt ineens helling dan zie je wel dat het poeierde. En hopelijk maken de mannen meer video’s en foto’s nu ze zien wat ik er dan mee doe. Want natuurlijk komt er een vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.